210 9313910-6944 197379
Φθινόπωρο, η Εποχή της Αποδέσμευσης: Μια Άσκηση Νοερής Απεικόνισης
tree

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μαζί του η γλυκιά μελαγχολία που το συνοδεύει . Και ναι, μπορεί σε συνειδητό επίπεδο  οι μέρες και οι εποχές να περνούν σα νερό χωρίς να το παίρνουμε και πολλή είδηση,  όμως η αέναη κυκλικότητα της φύσης- γέννηση, μεταμόρφωση, θάνατος-έτσι όπως εκφράζεται μέσα από την αλλαγή των εποχών, τη θερμοκρασίας, του φωτός και των χρωμάτων- αποτελεί ιδανική υπενθύμιση για να αναστοχαστούμε επάνω στις δικές μας προσωπικές μεταβάσεις και το δικό μας ταξίδι ζωής.

Αυτούς τους μήνες που το καλοκαίρι σταδιακά δίνει τη θέση του στο  φθινόπωρο, η φύση προετοιμάζεται για τις αλλαγές, αποδεσμεύοντας ό,τι δε χρειάζεται πραγματικά. Με πολλές έννοιες η εποχή του χειμώνα είναι συνώνυμη με το θάνατο, με τις μέρες να είναι πιο σκοτεινές, τη γη να παγώνει, τα φυλλώματα να ‘πεθαίνουν’. Στην πραγματικότητα όμως ο χειμώνας είναι η εποχή της χειμερίας νάρκης και της ‘κυοφορίας’ όλων εκείνων που θα ‘αναγεννηθούν’ με τον ερχομό της άνοιξης. Με αυτή την έννοια δεν πρόκειται για θάνατο αλλά για ένα μακρύ και βαθύ ύπνο  καθώς η ενέργεια της φύσης αλλάζει μορφή.. Το φθινόπωρο είναι η εποχή που προετοιμάζει τη φύση για αυτή τη διαδικασία και είναι η ιδανική εποχή για συνειδητοποιήσεις τις χρειάζεται να ‘αφήσεις’ και τι προετοιμασία να κάνεις για τους επόμενους μήνες

Φαντάσου για μια στιγμή ότι πρόκειται να κάνεις ένα ταξίδι και πρέπει να προετοιμαστείς για ένα μακρύ χειμώνα όπου οι μέρες θα είναι πιο σύντομες, και η θερμοκρασία πιο ψυχρή. Τι θα ήθελες να ‘αφήσεις’ πίσω σου; Τι σε βαραίνει ή δε σου είναι απαραίτητο σε αυτό το ταξίδι?

Aυτή είναι μια άσκηση για να συνδεθούμε με την ενέργεια της εποχής του φθινοπώρου που θα μας βοηθήσει να αποδεσμεύσουμε ό,τι μας κρατάει πίσω και να κάνουμε χώρο για νέες συνειδητοποιήσεις, εμπειρίες και σχέσεις.

Νοερή Απεικόνιση

Φαντάσου τον εαυτό σου σαν ένα δυνατό όμορφο δέντρο. Νιώσε τα πόδια σου στο πάτωμα και φαντάσου ότι είναι οι ρίζες σου. Ανέπνευσε βαθιά και φαντάσου ότι είσαι απόλυτα συνδεδεμένος με τη γη.

Τώρα φέρε την επίγνωσή σου προς τα πάνω καθώς φαντάζεσαι ότι τα χέρια σου είναι τα κλαδιά του δέντρου που κυματίζουν στον αέρα. Πάρε μια βαθιά αναπνοή και γίνε το δέντρο.

Συνεχίζοντας να αναπνέεις βαθιά οραματίσου τον εαυτό σου- άκου τα πουλιά και νιώσε το λαμπερό φθινοπωρινό ήλιο και το δροσερό αεράκι να κάνει τα φύλλα σου να θροιζουν.

Τώρα φέρε στο νου σου τα φύλλα, με τα ζωηρά τους χρώματα. Κάθε νεκρό φύλλο αντιπροσωπεύει κάτι που μπορείς να αποδεσμεύσεις.

Φαντάσου κάθε φύλλο να αποκόπτεται και να πέφτει στο έδαφος … και καθώς πέφτει σκέψου ότι αντιπροσωπεύει κάτι που δε σε εξυπηρετεί πια….

  • την ανάγκη σου να είσαι τέλειος/α
  • την έννοια σου για τη γνωμη των άλλων για σένα
  • τη σκληρή αυτοκριτική σου
  • τις ενοχές
  • την ανάγκη σου να ευχαριστείς τους άλλους
  • το φόβο της αποτυχίας
  • τις τοξικές σχέσεις
  • τον πόνο
  • την ανησυχία
  • Ο,τιδήποτε σε κρατάει πίσω

 

Φαντάσου τα φύλλα να πέφτουν στο έδαφος και μια ριπή ανέμου να τα παίρνει μακριά…. Δες τα να χορεύουν στον αέρα καθώς απομακρύνονται όλο και περισσότερο…

Όπως ακριβώς τα φύλλα πέφτουν για να κάνουν χώρο για καινούρια ανάπτυξη και ζωή, αποδεσμεύοντας παλιές συνήθειες και αρνητικές σκέψεις μπορείς να κάνεις χώρο για τα πράγματα εκείνα που γεμίζουν την ψυχή σου….

 

Leave us a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω μιας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 αρθ.51)
created by eight8.