210 9313910-6944 197379
Πώς να βοηθήσετε κάποιον που βιώνει ένα “flashback” ή μια κρίση πανικού
panic-attack

Μετά από ένα τραυματικό γεγονός, είναι συχνό οι άνθρωποι να υποφέρουν από συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Είναι πολύ συνηθισμένο να αναβιώνουν σκηνές από το τραυματικό γεγονός ή/και να έχουν κρίσεις πανικού.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου, συχνά έχουν την αίσθηση της αποσύνδεσης από την πραγματικότητα, σα να αποστασιοποιούνται από το σώμα τους. Ό,τιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να τους “γειώσετε”  θα λειτουργήσει βοηθητικά.

  • Πείτε τους ότι έχουν ένα ‘flashback’ και παρόλο που μοιάζει αληθινό, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει ξανά και ότι είναι ασφαλείς.
  • Βοηθήστε τους, υπενθυμίζοντας τους να εστιάσουν στην προσοχή τους στον περιβάλλοντα χώρο. (για παράδειγμα ζητήστε τους να περιγράψουν φωναχτά τι βλέπουν γύρω τους.)
  • Eνθαρρύνετέ τους να πάρουν βαθιές, αργές αναπνοές (ο υπεραερισμός αυξάνει το αίσθημα πανικού), αν είναι δυνατόν ακουμπώντας την πλάτη τους σε έναν τοίχο.
  • Aποφύγετε αποτόμες κινήσεις ή ο,τιδήποτε μπορεί να τους τρομάξει και αφήστε τους ζωτικό χώρο.
  • Ρωτήστε προτού τους αγγίξετε. Το άγγιγμα ή η αγκαλιά μπορεί να κάνει το άτομο να νιώσει παγιδευμένο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αναστάτωση.

Leave us a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω μιας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 αρθ.51)
created by eight8.