210 9313910-6944 197379
Όταν η ψυχή σου είναι κουρασμένη: 10 Σημάδια που το μαρτυρούν
adult-blur-depressed-2753486

Μπορεί το ‘ψυχικό όργανο’ να μην είναι ορατό όπως άλλα όργανα στο σώμα μας ωστόσο χρειάζεται και αυτό την ανάλογη φροντίδα και κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ψυχική μας υγεία με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε και την σωματική.

Όταν έχουμε περάσει μεγάλες χρονικές περιόδους νοητικού ή/και σωματικού στρες η ψυχή μας μπορεί να χρειάζεται βαθιά ξεκούραση και αυτό κάνει ολόκληρο τον οργανισμό να  πέφτει σε μια κατάσταση που μοιάζει με αυτή της κατάθλιψης γιατί έχει παρόμοια συμπτώματα.

Όσο κι αν θέλουμε να ανεβάσουμε τον εαυτό μας με τη βοήθεια της θετικής σκέψης ή διάφορους περισπασμούς και να γίνουμε πιο ενεργητικοί, το πιθανότερο είναι να εξακολουθούμε να νιώθουμε εξαντλημένοι και ‘πεσμένοι’. Η όποια επικριτική διάθεση και η απαίτηση από τον εαυτό μας να είμαστε πιο παραγωγικοί κάνει τα πράγματα χειρότερα αφού έτσι ξοδεύουμε ακόμη περισσότερη ψυχική ενέργεια και καθυστερούμε περισσότερο την ‘ανάρρωσή’ μας .

Στην πραγματικότητα η ψυχή μας χρειάζεται χρόνο να επουλωθεί, με τον ίδιο τρόπο που ένα σπασμένο χέρι χρειάζεται χρόνο για να θρέψει.

Αν αγνοήσουμε τα σημάδια ότι το ενεργειακό μας ρεζεβουάρ έχει αδειάσει οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές και να οδηγηθούμε σε χρόνιο άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Παρακάτω ακολουθούν 10 σημάδια ότι η ψυχή σου μπορεί να είναι κουρασμένη:

1. Το σώμα σου νιώθει αδύναμο και κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει κίνηση σε εξαντλεί. Μπορεί να μην έχεις την ενέργεια να ασκηθείς όπως συνήθως, αφού τώρα η άσκηση μοιάζει με σκληρή δουλειά.

2. Κατά τη διάρκεια της μέρας, το μόνο που θέλεις είναι να ξεκουράζεσαι και να ξαπλώνεις. Παρόλο που μπορεί να νιώθεις την ανάγκη να κοιμάσαι τακτικά κατά τη διάρκεια της μέρας, το βράδυ δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς διότι αιαθάνεσαι ανήσυχος/η και όταν κοιμάσαι μπορεί να έχεις έντονα όνειρα και εφιάλτες.

3. Μπορεί να νιώθεις ότι πονάς ολόκληρος. Οι μυς σου να είναι σφιγμένοι, να έχεις ζαλάδα , πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι κ.α.

4. Όλα σου τα συναισθήματα είναι πιο έντονα. Νιώθεις ευάλωτος και ευσυγκίνητος σε σημείο που κλαίς χωρίς λόγο και ώρες ώρες αισθάνεσαι ότι θα σπάσει η καρδιά σου.

5. Νιώθεις μια βαθιά μοναξιά όταν είσαι με άλλους ανθρώπους. Είσαι επιφυλακτικός και αναρωτιέσαι ποιόν μπορείς στα αλήθεια να εμπιστευτείς  καθώς  τον περισσότερο καιρό βρίσκεσαι σε κατάσταση άμυνας .

6. Όταν σε ρωτούν τι σου συμβαίνει, δεν ξέρεις τι να απαντήσεις γιατί ούτε κι εσύ ο ίδιος ξέρεις πώς νιώθεις. Καταλαβαίνεις ότι κάτι περίπλοκο συμβαίνει βαθιά μέσα σου αλλά δεν μπορείς να το περιγράψεις ούτε και να βγάλεις τον εαυτό σου από αυτή την κατάσταση.

7. Μπορεί να βιώνεις ήπιες κρίσεις πανικού ή ένα γενικευμένο άγχος.

8. Έχεις συναισθήματα μνησικακίας, ζήλειας, θυμού και πικρία για ό,τιδήποτε συμβαίνει γύρω σου πράγμα που σε παραξενεύει μιας και συνήθως είσαι ένα γενναιόδωρο και καλόκαρδο άτομο.

9. Νιώθεις σκορπισμένος και αποπροσανατολισμένος, αφού η σχέση νου- σώματος έχει αποσυντονιστεί.

10. Συχνά αισθάνεσαι φοβισμένος και αβέβαιος για το μέλλον. Τα πράγματα που έκανες δε σου δίνουν πια ευχαρίστηση, νιώθεις τόσο άδειος που ώρες ώρες σκέφτεσαι να τα παρατήσεις όλα και να ‘σηκωθείς να φύγεις’.

Εάν βιώνεις τα παραπάνω συμπτώματα σημαίνει ότι χρειάζεται να επιβραδύνεις τους ρυθμούς σου, να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου και να φροντίσεις την ψυχή σου. Η ξεκούραση θα σε βοηθήσει, ξεκουράσου όσο χρειάζεται. Αποσυνδέσου από τα social media για λίγο, άσε το τηλέφωνό σου στην άκρη  και κάνε κάτι που σε ευχαριστεί και που δεν χρειάζεται να είναι παραγωγικό.  Ένα ζεστό μπάνιο, μια ταινία, μια βόλτα στη φύση, ένα βιβλίο…

Αναγνώρισε και απέφυγε αρνητικές σκέψεις και επικριτικούς εσωτερικούς διαλόγους. Τα πράγματα είναι έτσι τώρα και αυτό θα περάσει. Σταμάτα να κακολογείς τον εαυτό σου.

Αν ακούσεις τα μηνύματα που προσπαθεί να σου δώσει ο οργανισμός σου, θα συνειδητοποιήσεις ποια είναι τα πράγματα εκείνα (άνθρωποι, συνήθειες, μοτίβα)  που σε έχουν εξαντλήσει και θα μπορέσεις να θρέψεις την ψυχή σου με πράγματα που της κάνουν καλό και τη γεμίζουν με φρέσκια ψυχική ενέργεια και ζωτικότητα.

 

Leave us a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω μιας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 αρθ.51)
created by eight8.