210 9313910-6944 197379
10 Βήματα για να Ξαναβρείς τον Εαυτό σου
  • find yourself
find yourself

Συχνά ακούμε γύρω μας τη φράση «έχω χάσει τον εαυτό μου». Τι σημαίνει αυτό και πώς είναι να έχεις χάσει τον εαυτό σου; Και πού να πάς χωρίς εαυτό; αλλά και τι έγινε ο εαυτός σου;  Και όμως είναι τόσο εύκολο να τον «χάσεις», να τον «ξεχάσεις», να τον “παραμελήσεις” μέσα στις αναρίθμητες απαιτήσεις της καθημερινότητας, μέσα στην αλληλεπίδραση με τον άλλο, συχνά γιατί δεν είσαι και πολύ ευχαριστημένος μαζί του και απλά συνεχίζεις να προχωράς βιαστικά προς τα εμπρός, αποφεύγοντας να κοιτάξεις πίσω την ίδια στιγμή που παύεις να είσαι σε επαφή με τις πραγματικές σου ανάγκες, τα πραγματικά συναισθήματα, τις επιθυμίες και τα όνειρά σου και εξακολουθείς να απομακρύνεσαι όλο και περισσότερο…

Αν νιώθετε ότι έχετε «χάσει» , ή «ξεχάσει» τον εαυτό σας ή αν θέλετε να έλθετε σε επαφή μαζί του ίσως χρειάζεται για μια στιγμή να σταθείτε, έστω για όση ώρα διαβάζετε αυτό το άρθρο, και να αφήσετε τις λέξεις να χρωματιστούν από τα δικά σας προσωπικά νοήματα.

Κατ’αρχήν:

1. Απλωθείτε, Τεντωθείτε, Πάρτε το Xώρο σας και Νιώστε Σημαντικοί, γιατί Είστε

Σε μια εποχή που όλα γύρω θέλουν να μας κάνουν να νιώθουμε μικροί και ασήμαντοι και επιμένουν να μας συνθλίβουν εσείς αποφασίστε να τεντωθείτε νωχελικά με μια αίσθηση πολυτέλειας, έτσι… γιατί μπορείτε- τώρα, ναι τώρα, αυτή τη στιγμή, εκεί ακριβώς που είστε. Δεν το λέω μεταφορικά- κυριολεκτώ… Συνειδητοποιήστε τη στάση σας και αναρωτηθείτε τι μπορεί να σημαίνει, συνηδειτοποιήστε τον εαυτό σας στο χώρο γύρω σας…  Αποφασίστε να ξε-συρρικνωθείτε με ό,τι αυτό σημαίνει και διεκδικήστε το να νιώσετε άνετα με τον εαυτό σας και τους άλλους.

 

2. Πάψτε να λυπάστε τον εαυτό σας ό,τι και αν σας συμβαίνει

Η ζωή σας και το πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή είναι σε τουλάχιστον μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των επιλογών σας. Αυτή τη στιγμή μπορεί και να μην σας φαίνονται οι καλύτερες όμως κανείς δεν μπορεί να σας πει ότι τα πράγματα θα ήταν οπωσδήποτε καλύτερα αν είχατε επιλέξει διαφορετικά. Πείτε στον εαυτό σας ότι κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε για τις δεδομένες συνθήκες. Αγκαλιάστε τη ζωή και την ιστορία σας προτού επιχειρήσετε να αλλάξετε ο,τιδήποτε.

 

3. Στραφείτε μέσα σας και Αναζητήστε εκείνο το Μικρό Σημείο Ακινησίας

Το σημείο αυτό  υπάρχει στον κάθε άνθρωπο. Αναπνεύστε βαθιά και αφήστε την αναπνοή σας να σας οδηγήσει σε εκείνο το μέρος. Θα το καταλάβετε γιατί όταν βρεθείτε εκεί όλα μοιάζουν ακίνητα γύρω σας. Και μετά ακούστε. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι χρειάζεται και περιμένετε. Όταν έλθει η απάντηση μεταφράστε την σε πρακτικούς όρους.

 

4. Εστιάστε την Προσοχή σας όχι μόνο σε όσα ΔΕΝ Είστε και  και όσα ΔΕΝ Έχετε αλλά και σε εκείνα που Είστε και Έχετε

Όλα αυτά που είστε και έχετε είναι οι πόροι που διαθέτετε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τη ζωή και την καθημερινότητα σας καλύτερη. Δεν αναφέρομαι μόνο σε υλικά πράγματα αλλά και ποιότητες, χαρακτηριστικά, ψυχικές στάσεις, πεποιθήσεις και εμπειρίες που μπορούν να σας βοηθήσουν σε ό,τι θέλετε να πετύχετε. Δοκιμάστε να καταγράψετε τα δυνατά σας σημεία ή/και ζητήστε από ανθρώπους που σας γνωρίζουν καλά να σας δώσουν μια ανατροφοδότηση σε σχέση με τα θετικά σας γνωρίσματα. Σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να τα αξιοποιήσετε, είτε για να αντλήσετε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη ζωή σας (ξεκινώντας π.χ μια καινούρια δραστηριότητα) ή ακόμη και για να βγάλετε χρήματα κάνοντας κάτι στο οποίο είστε καλοί και σας αρέσει.

 

5. Παρατηρήστε τον Εσωτερικό σας Διάλογο: πράγματα που λέτε στον εαυτό σας κάθε μέρα

Αυτός ο εσωτερικός διάλογος έχει μεγάλη σημασία αφού λειτουργεί ως ένας προγραμματισμός του μυαλού σας- αναρωτηθείτε για τις λέξεις που χρησιμοποιείτε και τι μπορεί να σημαίνουν για εσάς. Προσέξτε πόσο αρνητικά φορτισμένα μπορεί να είναι τα όσα επαναλαμβάνετε καθημερινά και πόσο μπορεί να προγραμματίζετε τον εαυτό σας στην «αποτυχία» αντί την «επιτυχία» σε οποιοδήποτε τομέα.

 

6. Αναλάβετε την Προσωπική σας Ευθύνη σε κάθε Περίσταση

Η ανάληψη της ευθύνης μπορεί να έχει βάρος αλλά την ίδια στιγμή έχει και δύναμη. Όσο μικρό και αν είναι το ποσοστό που σας αναλογεί στην οποιαδήποτε κατάσταση, είναι εκείνο το ποσοστό για το οποίο μπορείτε να κάνετε κάτι. Συνειδητοποιήστε τη δυνατότητα που έχετε να επενεργείτε επάνω στις καταστάσεις, το γεγονός ότι μπορείτε να  τις επηρεάσετε με τη συμπεριφορά σας και να αλλάξετε πράγματα είτε στις καταστάσεις τις ίδιες, είτε σε σχέση με τον τρόπο που νιώθετε για αυτές.

 

7.Επιδιώξτε να Γνωρίσετε Καλύτερα τη Σκιά σας, τη Σκοτεινή σας πλευρά

Ο Ελβετός ψυχίατρος Carl Jung, έχει μιλήσει για τη «σκιά» (the shadow), την υποτιθέμενη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, εννοώντας την ‘αρνητική’ πλευρά του εαυτού μας,  το σύνολο όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που θα προτιμούσαμε να κρύψουμε. Εκείνη που εμφανίζεται όταν η συμπεριφορά σας σε μια εκάστοτε στιγμή, σας κάνει να μην αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, είναι αντίθετη με τις αξίες και τις πεποιθήσεις σας, σας κάνει να αισθάνεστε άβολα για τον εαυτό σας. Φωτίστε τη- έχει πολλά να σας πει και συχνά τείνει να εκτονώνεται μέσω του μηχανισμού της ‘προβολής’.

Everyone is a moon, and has a dark side which he never shows to anybody.
Mark Twain

 

8. Xαράξτε Ζωηρά γύρω σας τα Προσωπικά σας όρια

Δεν θέλετε να είστε αόρατοι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα δεν θέλετε να περνάτε απαρατήρητοι, ούτε να σας καταπατούν, ούτε να νιώθετε σφιγμένοι, ούτε να πνίγεστε από θυμό ή και παράπονο. Θέλετε να σας σέβονται, να σας ακούν, να σας λαμβάνουν υπόψην. Για να συμβεί αυτό, ο Άλλος θα πρέπει να σας βλέπει και για να σας δει τα όρια σας θα πρέπει να είναι ζωηρά χαραγμένα γύρω σας.

Αυτό σημαίνει αρχικά ότι αναγνωρίζετε τα βασικά σας δικαιώματα σε κάθε περίσταση και σε κάθε σχέση, είτε είναι με το σύντροφο, το παιδί, το φίλο/φίλη, ή το συνάδελφό σας κ.ο.κ . Σημαίνει ακόμη ότι αναγνωρίζετε τα συναισθήματά που σας προκαλεί μια κατάσταση ή συμπεριφορά. Και συχνά, σημαίνει το να εκφράσετε τον εαυτό σας, τι σας αρέσει και τι όχι, τι θέλετε και τι δεν θέλετε, πώς νιώθετε με μια συμπεριφορά και ακόμη αν χρειάζεται να δηλώσετε ξεκάθαρα στον άλλο τι θέλετε ή τι περιμένετε από εκείνον (χωρίς ωστόσο να το απαιτείτε κιόλας).

 

9. Διεκδικήστε τους ανθρώπους που αγαπάτε και που θέλετε να έχετε στη ζωή σας

Μην αφήνετε τις σχέσεις σας να παραπαίουν. Κινδυνεύουν να ναυαγήσουν. Στις σχέσεις μας επενδύουμε κομμάτια του εαυτού μας. Το κόστος από τη φθορά και την απώλειά τους μπορεί να είναι μεγάλο. Είτε πρόκειται για το σύντροφο,  το φίλο, την οικογένειά σας. Δεν αρκεί να τους αγαπάτε- χρειάζεται να το δείχνετε κιόλας. Φροντίστε τις σχέσεις με τα πρόσωπα που είναι σημαντικά για εσάς, με τον ίδιο τρόπο που θα φροντίζατε μια σημαντική σας επένδυση. Αφιερώστε τους χρόνο και προσοχή. Πάνω από όλα: Ακούστε τους και επιτρέψτε τους να σας μιλήσουν για τα πράγματα που είναι για εκείνους σημαντικά όσο ασήμαντα κι αν μοιάζουν για εσάς.

 

10. Πάψτε να Αγνοείτε τα Μηνύματα που σας Δίνει το Σώμα σας

Ο σφιγμένος αυχένας, η κουρασμένη πλάτη, το βάρος στο στομάχι κοκ. Αναρωτηθείτε τι μηνύματα σας μεταφέρουν αυτές οι ενοχλήσεις.  Το σώμα σας είναι το καλύτερο όχημα που θα έχετε ποτέ. Φροντίστε το. Αποφασίστε ότι θέλετε να νιώθετε καλά μέσα σε αυτό- κινηθείτε και βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και κάντε το επειδή θέλετε και μπορείτε!όχι μόνο θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει αλλά θα νιώσετε καλά αφού η άσκηση είναι το νούμερο ένα αντικαταθλιπτικό.

Όπως κάθε σχέση έτσι και η σχέση με τον εαυτό μας χρειάζεται διαρκή φροντίδα. Και για να μπορέσουμε να τον φροντίσουμε χρειάζεται πρώτα απ΄όλα να τον ακούσουμε, χωρίς να τον κρίνουμε, με αποδοχή.

 

Έλενα Καμπισοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.

 

 

 

Leave us a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω μιας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 αρθ.51)
created by eight8.