210 9313910-6944 197379
Συμβουλευτική Ψυχ. Υγείας/Ψυχοθεραπεία- Αλήθειες και Μύθοι
Πολλές φορές,η έλλειψη γνώσης από έγκυρες πηγές πληροφόρησης, οδηγεί σε παρανοήσεις, μύθους και προκαταλήψεις που τελικά στέκονται εμπόδιο στο να κάνουμε τα βήματα που χρειαζόμαστε για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία.

Παρακάτω βρίσκονται ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με τη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας και την Ψυχοθεραπεία:
Παρόλο που η Συμβουλευτική ή/και η Ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια κρίση ή σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα, απευθύνεται επίσης σε ανθρώπους που θα ήθελαν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, ή που θα ήθελαν να κάνουν συνειδητές επιλογές αναφορικά με την πορεία της ζωής τους. Κι ακόμη σε ανθρώπους που μπορεί να:

- θέλουν να βελτιώσουν τη σχέση τους με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους
- έχουν δυσκολίες σχετικά με θέματα αυτοεκτίμησης, διεκδικητικότητας, επικοινωνίας
- έχουν ακαδημαικά προβλήματα ή άγχος απόδοσης (π.χ εξετάσεις)
- αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχείρισης του χρόνου και του στρες
- προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια νέα κατάσταση (αλλαγή πόλης, δουλειάς, γάμος, γέννηση παιδιών κ.α)
Χρειάζεται θάρρος για να εξερευνήσει κανείς ευαίσθητα συναισθήματα και επώδυνες εμπειρίες. Άνθρωποι που αναζητούν συμβουλευτική βοήθεια κάνουν το πρώτο βήμα για να λύσουν τις δυσκολίες τους.
Η Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία δεν δίνει μια «γρήγορη λύση» στα προβλήματά σου. Ο/η σύμβουλος-θεραπευτής είναι εκεί για να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ανησυχίες σου, να εξετάσεις τις εναλλακτικές και να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Δε διαθέτει κάποιο μαγικό ραβδί με το οποίο να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Η επιτυχημένη θεραπεία είναι μια διαδικασία συνεργασίας που χρειάζεται την κινητοποίησή και την ενεργή συμμετοχή σου. Όσο πιο ενεργά εμπλέκεσαι τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι.

Ακριβώς επειδή η θεραπεία χρειάζεται ενεργό συνεργασία μεταξύ θεραπευτή/θεραπευόμενου, οι άνθρωποι που δεν έχουν το ανάλογο κίνητρο να τη χρησιμοποιήσουν, δεν θα βοηθηθούν από αυτή. Μια συνηθισμένη λανθασμένη αντίληψη είναι ότι "αν μπορέσω να πάω το σύντροφό μου, το φίλο μου, το παιδί μου σε ένα σύμβουλο, αυτό θα τον/την βοηθήσει". Θα βοηθήσει μόνο εάν το πρόσωπο που πηγαίνει στη θεραπεία ενδιαφέρεται να κάνει ορισμένες αλλαγές στη ζωή του. Υπάρχει ένα σχετικό αστείο που λέει: “Πόσοι ψυχολόγοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Kαι η απάντηση: Μόνο ένας, αλλά η λάμπα θα πρέπει να θέλει να αλλάξει”.
Οι σύμβουλοι-θεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι ώστε να είναι έχουν ευαισθησία και σεβασμό ως προς τις ατομικές διαφορές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερων ανησυχιών των πελατών αναφορικά με το φύλο, την εθνικότητα,την κουλτούρα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την ηλικία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις/προσανατολισμό καθώς και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.
Η Συμβουλευτική, και ιδιαίτερα η Προσωποκεντρική Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία είναι ένα μέσο προς την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεραπευόμενου, από εξωτερικές πηγές αξιολόγησης του εαυτού του. Ο θεραπευτής-τρια είναι υπεύθυνος ως προς τον θεραπευόμενο-η, αλλά δεν είναι υπεύθυνος για τον θεραπευόμενο-η. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί έτσι ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη του θεραπευόμενου, πράγμα στο οποίο συντελεί το ότι δεν προσφέρει έτοιμες λύσεις ή συμβουλές αλλά εμπλέκει τον θεραπευόμενο στην αναζήτηση των κατευθύνσεων που θα είχαν το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ίδιο. Ο θεραπεύ ομενος«μαθαίνει» να βλέπει τα πράγματα από διάφορες οπτικές γωνίες και να «ακούει» τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού του. Ήδη από την αρχή, αναλαβάνει ο ίδιος την ευθύνη για τη θεραπεία του, αφού μόνο έτσι θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη και τη ζωή του εκτός θεραπευτικού πλαισίου. Ιδανικά, το τέλος της θεραπείας έρχεται όταν ο θεραπευόμενος γίνεται πια ο ίδιος «θεραπευτής του εαυτού του».
Οι άνθρωποι συχνά χρειαζόμαστε ορισμένες απαντήσεις ή κάποια εξήγηση που να αφορά στο πως γίναμε αυτό που είμαστε σήμερα πριν να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω στη ζωή μας . Έτσι, συχνά, η θεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει το να κατανοήσει ο θεραπευόμενος το πώς η παιδική του ηλικία μπορεί να έχει συμβάλλει στα προβλήματα που βιώνει στο παρόν. Ωστόσο, η θεραπεία που «κολλάει στο παρελθόν και δεν έρχεται ποτέ στο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του παρόντος δεν είναι εκείνη που θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο. Ούτε είναι εκείνη, που καταλήγει με τον θεραπευόμενο να επιρρίπτει τις ευθύνες για τα προβλήματά σου στους γονείς ή αλλα πρόσωπα και ποτέ δεν τον φέρνει αντιμέτωπο με την ευθύνη που έχει για τον εαυτό και τη ζωή του. Ειδικά η Προσωποκεντρική Συμβουλευτική, είναι μια θεραπεία που εστιαζει στο «εδώ και τώρα», γιατί πιστεύει ότι ακόμη και αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας μπορούμε να αλλάξουμε το πώς το βλέπουμε και πως νιώθουμε γι’αυτό και μέσα από αυτό να αλλάξουμε τον τρόπο που βιώνουμε το παρόν.
Μερικές φορές ναι, αλλά όχι συνήθως. Υπάρχουν θεραπευόμενοι που ωφελούνται πάρα πολύ με τρεις ή τέσσερεις συνεδρίες και είναι ικανοί να πάρουν αυτό που βρήκαν και να κάνουν εξαιρετικές αλλαγές στη ζωή τους. Υπάρχουν επίσης θεραπευόμενοι που έχουν επωφεληθεί από τακτική θεραπεία κατά τη διάρκεια ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινούν Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία για να κάνουν σημαντικές και μόνιμες αλλαγές στη ζωή τους, προσέρχονται σε τακτική βάση για μια περίοδο από 6 μήνες έως και 2 χρόνια.

Παίρνει χρόνο αλλά δεν είναι για πάντα!
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω μιας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 αρθ.51)
created by eight8.