210 9313910-6944 197379
Κλινική Υπνοθεραπεία-Συνηθισμένες Ερωτήσεις
Είναι κατανοητό να έχετε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την κλινική υπνοθεραπεία ή την ύπνωση γενικά. Για να σας βοηθήσουμε να απαντήσετε ορισμένες από αυτές παρακάτω έχουμε συνθέσει μια λίστα με τις πιο συχνές και συνηθισμένες.
Όπως όταν είσαι ξυπνητός/ή, στην κατάσταση της ύπνωσης ακούς όλα όσα σου λέει ή υποβάλλει ο/η υπνοθεραπευτής-τρια. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείς να απορρίψεις κάποια πληροφορία ή υποβολή που βρίσκεις μη αποδεκτή. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι, όταν είσαι υπνωτισμένος/η, ο/η θεραπευτής-τρια είναι ο οδηγός σου αλλά εσύ είσαι αυτός/ήπου έχει τον έλεγχο. Θα έχεις επίγνωση του περιβάλλοντός σου και όσων λέγονται- και οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να «ξυπνήσεις» από την ύπνωση λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο που βγαίνεις από μια ονειροπόληση.
Όχι. Δεν μπορείς να αναγκαστείς να πεις ή να κάνεις κάτι που δεν θέλεις ενώ βρίσκεσαι σε ύπνωση. Να θυμάσαι ότι έχεις απόλυτο έλεγχο του εαυτού σου.
Όταν βρίσκεται κανείς σε κατάσταση ύπνωσης είναι πιθανό να βιώσει μια υπνηλία, μια ακαμψία ή μια ατονία στους μυς των χεριών και των ποδιών, μια αίσθηση ζεστασιάς ή δροσιάς στο δέρμα, μια ελαφριά φαγούρα ή μια αίσθηση ηλεκτρισμού καθώς και μια εστίαση της προσοχής. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια ασυνήθιστη ή εξωπραγματική αίσθηση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βλέπει κανείς τον εαυτό του ή το περιβάλλον με έναν καινούριο τρόπο πιο αποστασιοποιημένο από ότι συνήθως. Ένας πελάτης περιγράφοντας την εμπειρία του είπε ότι ήταν «σα να μην είχε καθόλου βάρος, σα να αιωρούνταν». Κάποιοι άνθρωποι δε βιώνουν καθόλου παρόμοιες εμπειρίες. Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας αντιδρά εξαρτάται από τη νοοτροπία, τις προκαταλήψεις και τις προσδοκίες του. Βγαίνοντας από την κατάσταση ύπνωσης, οι θεραπευόμενοι συνήθως αναφέρουν ότι νιώθουν αναζωογονημένοι και σημαντικά πιο χαλαροί, σα να έχουν κοιμηθεί έναν ωραίο βραδυνό ύπνο.
Δεν πρόκειται να αποκοιμηθείς. Μολονότι η λέξη «ύπνωση» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ύπνος» η ύπνωση δεν είναι ύπνος αλλά μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Πολλοί άνθρωποι μετά από μια συνεδρία υπνοθεραπείας δεν πιστεύουν ότι ήταν υπνωτισμένοι αλλά αυτό έχει να κάνει με τις εσφαλμένες αντιλήψεις για το είναι στην πραγματικότητα η ύπνωση.
Και βέβαια. Η ύπνωση δε διαρκεί για πάντα. Εάν ο/η υπνοθεραπευτής-τρια σταματήσει να μιλάει ο πελάτης θα επιλέξει είτε να ξυπνήσει, ή να αποκοιμηθεί σε ένα φυσικό ύπνο.
Ορισμένοι άνθρωποι το βρίσκουν ευκολότερο να χαλαρώσουν από ότι άλλοι. Με την ίδια λογική, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να «μπουν» σε ύπνωση πιο γρήγορα και πιο βαθιά από ότι άλλοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μπουν τουλάχιστον σε μια ελαφριά trance και για τους περισσότερους υπνοθεραπευτικούς σκοπούς αυτό είναι αρκετό, έτσι ώστε όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την υπνοθεραπεία σε κάποιο βαθμό.Ο πιθανότερος λόγος για να μην υπνωτιστεί κάποιος είναι από προσωπική επιλογή. Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το φόβο τους για αυτό που νομίζουν ότι είναι η ύπνωση και είναι επιφυλακτικοί στο να ανταποκριθούν.
Ναι. Απλά, ρωτήστε οποιοδήποτε στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας. Πόσα πράγματα έχετε αγοράσει «παρορμητικά», ενώ περιμένετε στο ταμείο; Έχετε χασμουρηθεί ποτέ μόλις είδατε κάποιον δίπλα σας να χασμουριέται;
Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα ανθρώπων που αποκρίνονται στην υποβολή- ακόμη και μάζες- ορισμένες φορές με θετικό τρόπο και άλλες με αρνητικό. Ακόμη και θεραπευόμενοι σε ένα μέτριο επίπεδο ύπνωσης μπορούν να είναι αποτελεσματικά υποβόλιμοι.
Η υπνοθεραπεία δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει την ιατρική θεραπεία μιας σοβαρής ασθένειας. Μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί ως μια ασφαλής και αποτελεσματική συμπληρωματική της κλασικής ιατρικής, μέθοδος θεραπείας για ορισμένες καταστάσεις.
Η Κλινική Υπνοθεραπεία αναφέρεται στη χρήση της ύπνωσης ως ένα μέσο θεραπευτικής παρέμβασης ή ως μέρος ενός ευρύτερου θεραπευτικού προγράμματος. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτής και της κοινής ύπνωσης είναι ότι η κλινική υπνοθεραπεία χορηγείται από έναν άρτια εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο επαγγελματία, που έχει αφιερώσει χρόνια για να αποκτήσει το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο που χρειάζεται για να βοηθήσει τους θεραπευόμενους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους παρά κάποιον ο οποίος έχει μόνο μια γενική κατανόηση γύρω από την ύπνωση. Συνήθως, η κλινική υπνοθεραπεία εφαρμόζεται από ψυχολόγους, ιατρούς, ή ψυχίατρους.
Χάρη στις ιδιαίτερες θετικές σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις που πολλοί άνθρωποι έχουν στην ύπνωση, η έρευνα δείχνει ότι η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος σε μια ποικιλία προβλημάτων. Όμως τίποτα στη ζωή δεν έρχεται με εγγύηση συμπεριλαμβανομένης και της υπνοθεραπείας. H υπνοθεραπεία είναι ένας από τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε ορισμένα προβλήματα. Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι και προσεγγίσεις όταν πρόκειται για συναισθηματικά, ή ψυχολογικά προβλήματα. Η υπνοθεραπεία, όπως συμβαίνει με κάθε μορφή θεραπείας λειτουργεί για εκείνους για τους οποίους λειτουργεί. Υπάρχουν όμως παράγοντες που εξαρτώνται από εσένα και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και αυτοί είναι:

- το ισχυρό προσωπικό κίνητρο
- η δέσμευση στη θεραπευτική διαδικασία
- η επανάληψη της θεραπείας (μία συνεδρία δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή)
- η πίστη στο αποτέλεσμα
- μια θετική ψυχική στάση
Η Κλινική Υπνοθεραπεία είναι μια βραχεία θεραπευτική μέθοδος. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε 3-6 υπνοθεραπευτικές συνεδρίες. Και πάλι ωστόσο ο ακριβής αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων όπως ο τύπος του προβλήματος, η διάρκεια του μέσα στο χρόνο κ.α
Η πρώτη συνάντηση έχει σκοπό την πληροφόρηση του ενδιαφερόμενου σχετικά με την ύπνωση και την υπνοθεραπεία καθώς και τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με το ζήτημα που τον απασχολεί. Η συνέντευξη που λαμβάνει χώρα σε αυτή τη συνάντηση και στο πλαίσιο της Κλ. Υπνοθεραπείας είναι πιο εστιασμένη από ότι συνηθίζεται σε μια συνεδρία συμβουλευτικής.Με βάση τις πληροφορίες που θα συλλεχθούν ο/η θεραπευτής/τριά σας θα δημιουργήσει για εσάς μια εξατομικευμένη "υπνωτιστική εφαρμογή". Η πρώτη συνάντηση επομένως τις περισσότερες φορές δεν περιλαβάνει υπνοθεραπεία. (εκτός και αν πρόκειται για το πρόγραμμα "Ανακούφιση από το Στρες")
Ελαφριά ξαπλωμένος σε μια ανακλινόμενη πολυθρόνα ο πελάτης οδηγείται με τη βοήθεια του θεραπευτή, μέσω της χρήσης του υπνωτικού λόγου και συχνά με τη βοήθεια ειδικής μουσικής, σε κατάσταση ύπνωσης. Στο IR, χρησιμοποιούμε ειδικό ηχητικό εξοπλισμό που κάνει την εμπειρία της ύπνωσης ακόμη πιο ευχάριστη και την αποτελεσματικότητα ακόμη μεγαλύτερη.Όταν ο πελάτης είναι στη φάση της ύπνωσης ο θεραπευτής εφαρμόζει διάφορες θεραπευτικές τεχνικές όπως, χρήση άμεσων και έμμεσων υποβολών, καθοδηγούμενη φαντασία, χρήση της μεταφοράς και άλλα, ανάλογα πάντοτε με το θεραπευτικό στόχο. Προς το τέλος της συνεδρίας ο/η θεραπευόμενος-η επανέρχεται εύκολα στην πλήρη εγρήγορση συνήθως νιώθοντας πιο ξεκούραστος και αναζωογονημένος καθώς η χαλάρωση που προκαλεί η υπνοθεραπευτική εμπειρία προάγει την παραγωγή ενδορφινών που ευνοούν τη συνολική μας υγεία.
Η Κλινική Υπνοθεραπεία αντενδείκνυται για άτομα με ιστορικό ψυχωσικής διαταραχής, επιληψία, και μείζονα κατάθλιψη.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω μιας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 αρθ.51)
created by eight8.